Blockchain in 2021: Supply Chains, Fintechisatie, CBDC, ZKP en meer!
In rap tempo, hebben we afgelopen jaar gemerkt hoe afhankelijk we zijn geworden van technologie. Maar ook; wat een geweldige mogelijkheden het allemaal biedt in deze uitzonderlijke tijd. Van videovergaderen en Whatsapp bots die vertellen wanneer het rustig is in de supermarkt, tot drones die omgevingen desinfecteren en robots die boodschappen bezorgen. De Tweede Wereldoorlog bracht innovaties als superlijm, de balpen en rakettechnologie die de commerciële luchtvaart mogelijk maakten, de corona-crisis heeft op veel vlakken voor een versnelde technologische transitie gezorgd. Eerder schreef ik over hoe blockchain technologie op verschillende manieren wordt ingezet, om de corona-crisis te lijf te gaan. In deze blog blik ik vooruit op het komende jaar; wat staat ons te wachten op het gebied van deze technologie? Blockchain in 2021: Laten we eens kijken hoe we voordeel kunnen halen uit deze technologie.
De hype is over en zoals ik al voorspelde het afgelopen jaar, zijn bedrijven, startups en non-profits met allerlei geweldige, soms baanbrekende, producten en diensten op de markt gekomen. Ook al worden volgens McKinsey de meeste use-cases door bedrijven niet gepubliceerd omwille van concurrentie-gevoeligheid, heeft 42% van de bedrijven volgens Deloitte inmiddels tenminste één blockchain pilot lopen en zal volgens Gartner komend jaar 30% van die pilots worden gelanceerd. Vooral de sterk verouderde wet- en regelgeving en de kennis over de technologie zelf bij veel organisaties, zorgt momenteel voor de grootste rem op de snelle ontwikkeling en uitrol ervan.
Sterke Supply Chains
In korte tijd, hebben we gezien hoe ontzettend kwetsbaar, maar ook hoe ontzettend belangrijk sterke supply chains zijn. Nog steeds zijn verstoringen ervan aan de orde van de dag, van bouwmaterialen uit Polen tot lenzen uit Italië en elektronische apparatuur uit China. Steeds meer overheden, zoals de Nederlandse en Amerikaanse, maar ook bedrijven zoals Apple, Adidas, Boeing, Zara en Philips, zijn daardoor bezig met ‘reshoring’; het terughalen van hun productie naar eigen land of dichterbij huis. Een waanzinnige operatie, waar bedrijven gezamenlijk 1000 miljard euro in investeren.
Toyota heeft jaren geleden de standaard gezet met het ‘Just In Time’ principe, waardoor alle supply chains zo perfect op elkaar zijn afgestemd, dat er vrijwel geen voorraden zijn. Hierdoor kost het Zara slechts drie weken om een kledingstuk van de tekentafel in de winkel te krijgen en heeft Volkswagen inmiddels een supply chain opgebouwd met bijna 1 miljoen toeleveranciers. Door corona kwam dat hele proces wereldwijd bijna tot een stilstand en kreeg meer dan 75% van de bedrijven hierdoor problemen met de eigen productie. Volkwagen stopte zelfs tijdelijk haar productie hierdoor.
Blockchain wordt niet alleen genoemd als hét middel om weer vertrouwen en veerkracht te krijgen in de wereldwijde supply chains, maar wordt inmiddels ook al versneld en breeduit ingezet. Ik verwacht, met alle ervaringen van het afgelopen jaar, dat dit het komende jaar dan ook de belangrijkste blockchain trend gaat worden.
LEES OOK: Internet Revolutie: De uitgeefsector en Blockchain Revolutie
Het bekendste voorbeeld hierin is Tradelens, wat is gestart door de containervervoerder Maersk en IBM. Het blockchain platform zorgt voor een optimale uitwisseling van data en transparantie hiervan. Eerder moest bijvoorbeeld data over een lading die van Singapore naar Rotterdam was verscheept, nog per email, fax en koerier worden gestuurd en was voor het lossen er van, van wel 21 partijen een handtekening nodig. Al die administratie, die soms dagen in beslag nam, gebeurt nu in een muisklik en scheelt daardoor waanzinnig veel tijd en geld.
Door een prachtige samenwerking met andere technologieën, zoals Internet of Things, is realtime te volgen waar ladingen zich bevinden. Handig, als je als land wilt weten waar de belangrijke lading met medische mondkapjes zijn of als consument wilt weten hoe de supply chain van jouw eten en drinken er uit ziet. IDC verwacht dat komend jaar 30% van alle producenten wereldwijd, haar keten transparant maakt door middel van blockchain technologie, wat daarmee 35% van de transactiekosten weg haalt.
Het is niet alleen vertrouwen en transparantie, waarmee blockchain de supply chains sterker kan maken. Er worden elk jaar rond de 100 miljoen containers vervoerd over zee, die leeg zijn, met 280 miljoen ton CO2 uitstoot als resultaat. Bedrijven als Cubex maken gebruik van blockchain, om deze containers veel efficiënter te vullen, om zo geld te besparen en de impact op het milieu te verkleinen.
De overheidscrypto
Verschillende overheden wereldwijd, hebben het afgelopen jaar financiële steun gegeven aan burgers en bedrijven, om de crisis door te komen. In Nederland gebeurt dat allemaal digitaal, van aanvraag tot uitbetaling. In de Verenigde Staten zijn er nog 100 miljoen papieren cheques per post gestuurd, met alle risico’s op fraude en misbruik van dien. De Amerikaanse overheid kan ‘maar’ 8 miljoen papieren cheques per week printen en distribueren en volgens de OECD komen in veel andere landen de stimuleringspakketten helaas ook te laat aan.
Dit ‘helikopter geld’, zoals Milton Friedman het zo mooi omschrijft, had perfect gedistribueerd kunnen worden middels een ‘Central Bank Digital Currency’; een digitale Dollar of Euro, uitgegeven door overheden. Alle grote overheden, van de Amerikaanse tot Russische en Europese, zijn inmiddels bezig met de ontwikkeling, schreef ik al in mijn outlook vorig jaar. Ook al waren de Bahama’s met hun Sanddollar de eerste CBDC, verwacht de Bank for International Settlements dat 10% van de overheden volgend jaar met een (vorm van) CBDC komt.
De Chinese overheid loopt hierin voorop en gaf recent aan dat het door corona de uitrol versneld heeft. De economische grootmacht heeft inmiddels al tientallen experimenten met haar Digital Currency Electronic Payment (DCEP) uitgevoerd onder burgers en bedrijven en is zo goed als klaar voor een wereldwijde uitrol. De Europese Centrale Bank neemt in januari 2021 een duidelijk besluit over de ‘Digitale Euro’. Het komende jaar zal dan ook erg interessant worden welke landen hier ook mee op de proppen komen en of de gedachte van een ‘syntetic hegmonic currency’, een wereldwijde digitale munt, zoals de oud centrale bank president van het Verenigd Koninkrijk, Mark Carney zo mooi omschreef, ook kans van slagen gaat krijgen.
De fintechisatie van onze maatschappij
Blockchain technologie heeft momenteel de grootste impact op de financiële industrie, laten verschillende onderzoeken zien. Naast de eerder besproken CBCD’s, schreef ik eerder over Decentralized Finance (DeFi), een snel opkomende trend die in het komende jaar naar verwachting nog heel veel harder zal gaan ontwikkelen. Deze alternatieve vormen van financiering, past allemaal heel mooi in de fintechizatie trend van onze maatschappij, waar een sterk aantal fin-tech bedrijven momenteel op inspeelt. Het komende jaar wordt daarnaast een sterke doorgroei verwacht van tokenization, het digitaal opslaan van eigendommen op de blockchain. De top 250 fintech bedrijven haalde het afgelopen jaar alleen al $50 miljard aan investeringen op en steeds meer bedrijven als Paypal lanceren waanzinnige diensten, gebouwd met blockchain technologie.
Nul kennis noodzakelijk
Privacy is en blijft een hot topic, vooral door alle schandalen rondom gestolen of misbruikte data, die maar in het nieuws blijven komen. De zorgen over privacy van data op de blockchain, vertragen helaas veel projecten. Een belangrijke trend van 2021 is dan ook de ‘Zero Knowledge Proof’. Een techniek die al in 1980 werd ontwikkeld op MIT, maar door blockchain echt breed wordt ingezet om vertrouwelijke data te verifieren, zonder dat de vertrouwelijke data wordt getoond. Een voorbeeld is het checken of je genoeg geld op je bankrekening hebt om een cursus bij Frankwatching af te nemen, zonder dat je het saldo ziet.
ING heeft hier als Nederlandse bank al grote stappen gezet, om bijvoorbeeld hypotheekaanvragen op de blockchain te zetten en doormiddel van ZKP’s, als een soort notaris, automatisch een aanvraag toe te kennen of af te wijzen. Er komen in rap tempo allerlei geweldige oplossingen op de markt om ZKP’s breed in te zetten, zoals Nightfall van EY en het Baseline Protocol van Ethereum. Grote uitdaging blijft vooral nog de complexiteit van de ontwikkeling ervan. Complex of niet; het gaat met de steeds sterker wordende vraag naar privacy een belangrijke ontwikkeling worden in het komende jaar.
“We tend to overestimate the impact of a new technology in the short run, but we underestimate it in the long run” – Roy Amara
Op het moment van schrijven is Bitcoin bezig in waarde te stijgen naar een ‘all time high’, overheden en bedrijven struikelen over elkaar heen met het aankondigen van nieuwe blockchain innovaties en implementaties. Het komende jaar beloofd weer een mooi jaar te worden, op gebied van blockchain technologie. Waar een paar jaar geleden het vooral nog werd weggezet als een ‘oplossing voor bijna niets’ en ‘een revolutie die nog niet van de grond is gekomen’, is dat laatste inmiddels achterhaald en gaat het, samen met allerlei andere technologien als AI en machine learning, voor geweldige, nieuwe doorbraken zorgen.